tisdag 17 maj 2011

Modern barnlitteratur i vården!

Under 1900-talet byggdes både barn- och äldreomsorgen ut. Det satsades mycket på utveckling av vården. Barnen fick betydligt större utrymme i samhället och man jobbade med att förbättra deras levnadsförhållanden (mer om detta här).  På senare tid har det skrivits flera barnböcker som inriktar sig på att lära barn om vården, hur olika sjukdomar fungerar och hur det går till på sjukhus. Denna typ av litteratur spelar en stor roll inom utvecklingen av vården på 1900-talet.

En av dessa böcker heter Augusts Vilja och är skriven av Thomas Bergman, han är en svensk författare, illustratör och fotograf som skrivit ett flertal pedagogiska böcker som riktar sig till barn.


Augusts Vilja handlar om August, 6 år, som får diabetes. Bergman följer honom under 8 månader för att berätta med bilder och ord hur det var när August för första gången träffade doktorn och hamnade på sjukhuset. Man får även följa August hemma och i skolan. Boken berättar på ett pedagogiskt sätt vad diabetes är. Den riktar sig främst till barn och unga som själva får diabetes, men även till närstående, klasskamrater, syskon mm. Boken innehåller många bilder som tydligt visar vad man gör med August på sjukhuset, hur en insulinspruta ser ut, hur man kollar blodsockret och mycket mer. Vi kan rekommendera den här boken även till de som studerar eller bara är nyfikna på vad diabetes är, boken är detaljerad men samtidigt lätt att förstå.

Tycker ni i Op2 att det här vore ett bra material att ha med i undervisningen?


 "Jag vill att andra barn som får diabetes inte ska vara ledsna, för det är inte jag. Om dom läser min bok så kanske de blir glada istället." -August 6 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar