tisdag 19 april 2011

Vad är typiskt för epoken modern barnlitteratur?

Efter andra världskriget förändrades tillvaron för många Européer. Frihetssträvandet i Afrika och Asien gjorde att kolonier avvecklades och förvandlades till självständiga stater. Från dem kom en ny spännande litteratur som berättar om främmande kulturer men även om kulturkrockar.

Här hemma i Sverige gick vårt samhälle genom en radikal förändring från krigsslutet till 1960, trots detta skymtar detta bara svagt i den samtida litteraturen. Förändringen speglas tydligare på den internationella scenen. Man hade en öppnare syn på saker och barnen började ta plats.

1900 talet förutspåddes att bli barnens speciella sekel. Barnens levnadsförhållanden har under 19oo talet förbättrats både matriellt och ekonomiskt. Samhället har gått in för att försöka ge alla barn en tryggad uppväxt, trots varierande hemföhållanden. Detta innebär att alla barn ska ha rätt till utbildning och studier och även möjlighet att ta del av det kulturella utbudet i form av böcker, film, teater och musik.  Barnens villkor förändrades eftersom barnbidraget infördes år 1937 och att barnomsorgen byggdes ut i samband med att kvinnorna började ta sin plats i samhället och komma ut i arbetslivet.
Barn är idag isolerade från de vuxnas arbetsmiljö. Många barn vet inte vad deras föräldrar arbetar med eller varför man arbetar.  Detta påverkar barnens sätt att leka, man imiterar inte längre vuxnas arbetsuppgifter eftersom dessa är okända. TV, film och böcker påverkar och förstärker olika attityder hos barn.  Genom att läsa barnböcker får barnen tillfälle att möta olika typer av verkligheter och förebilder.  Barnlitteraturen är idag rikt och varierande så att man utan svårigheter kan hitta böcker som öppnar dörren till en annan värld.
"Nä, nu blir jag arg”, skrek han. ”När jag inte har pengar, då kan jag inte dricka sockerdricka, och när jag har pengar, då får jag inte dricka sockerdricka, när i hundan ska jag då dricka sockerdricka?”"
Emil i Än lever Emil i Lönneberga

1 kommentar:

  1. Mycket bra skrivet, som vanligt ;)
    Tur att folk har fått vett i hjärnan och även tänker på barnen. /Dilnia

    SvaraRadera