onsdag 13 april 2011

Vad är modern litteratur?

Begreppet modern litteratur omfattar litteratur som skrivits efter andra världskriget, alltså efter 1945. Denna epok kallas efterkrigstiden.
Efter kriget förändrades många människors tillvaro och syn på livet, dock inte för alla. Efter andra världskrigets slut sprängdes de första atombomberna över Japan, det var inbördeskrig i både Korea och Vietnam och det Kalla kriget satte skräck i en stor del av jordens befolkning. Trots skräcken fanns hopp om nystart och förbättring hos befolkningen.

Ekonomiskt sett fick människorna i västvärlden det bättre, klasskillnaderna minskade, allt fler fick möjlighet till högre utbildning samt möjlighet att resa.  Man fick möjlighet att ta del av ett ökande kulturutbud. Kvinnorna fick större möjlighet till utbildning och arbete främst genom utbyggnaden av barn- och äldreomsorg.

Situationen i världen satte efter kriget tydliga spår i litteraturen. Under en tid var naturligtvis andra världskriget huvudtema i litteraturen. T.ex. Anne Franks dagbok, en holländsk judisk flicka berättar om sin vardag i ett gömställe undan nazisterna. Detta är ett exempel på hur det självupplevda tog ett kliv in i litteraturen. Frihetssträvan och avvecklande av kolonier i Afrika och Asien ledde till en ny spännande litteratur som innehöll främmande kulturer men ledde också till kulturkrockar och identitetskriser.

Efter kriget framträdde flera barnboksförfattare, några av dem kommer ni att få läsa om längre fram i bloggen. Även serietidningarna blev populära under denna period.












www.google.se





"Jag tänker inte på allt elände som har varit utan på allt del underbara som ska komma"-Anne Frank

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg. Gillar hur ni har en röd tråd genom hela inlägget, och ni verkar ha en myckket intressant epok att skriva om :) / Adelina

    SvaraRadera