tisdag 3 maj 2011

Astrid Lindgren!

Astrid Lindgren föddes 14 november 1907 i Vimmerby i Småland. Hon var en svensk barnboks- och manusförfattare som kom att bli känd över hela världen. Några av hennes mest kända verk är Pippi Långstump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta. Hennes böcker har översatts till 88 språk, och sålts i 145 miljoner exemplar. Många av hennes böcker har även filmatiserats.
Hon har tilldelats ett stort antal nationella och internationella priser för sina verk, flera priser har även instiftats i hennes namn, bl a. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (prissumman är på 5 miljoner kronor och det är världens största litteraturpris efter nobelpriset i litteratur)
Lindgren blev en stor inspiratör och förebild för många barn och vuxna. Hon gav Sverige en barnlitteratur som beskrev barnens behov, upplevelser och rättigheter snarare än den uppfostrande barnlitteratur man sett tidigare. Visserligen fanns även det uppfostrande perspektivet kvar i hennes verk men hon banade väg för något nytt.
Astrid Lindgren var älskad över hela världen för sina verk. Vem har inte velat vara stark som Pippi, hitta på hyss som Emil, sväva runt bland hustaken som Karlsson på taket eller fira jul som Barnen i Bullerbyn? Hur gammal man än är kan man alltid roas av hennes berättelser, de passar såväl barn som vuxna.
Lindgren dog den 28 januari 2002 och lämnade efter sig ett stort kulturarv.


"Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd" -Astrid Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar