tisdag 10 maj 2011

Kejsarens nya kläder!

Kejsarens nya kläder är en saga skriven av H.C Andersen. Den finns som bok och har även filmatiserats som tecknad barnfilm. Den handlar om en Kejsare som blir lurad. Han tror att det ska sys upp kläder åt honom, vävda av det finaste tyg och endast de kloka i samhället kan se detta tyg. Kejsaren får sina kläder, som han själv inte kan se, men han litar på bedragarna. Har klär av sig sina egna kläder och bedragarna låtsas klä på honom de nya. Ingen vill ju framstå som dum å säga att de inte ser något tyg så kejsaren får mycket beröm för det fina tyget. När han sedan spatserar ned för gatan, nöjd över sina nya fina kläder, är det fortfarande ingen som vågar erkänna att de inte ser något tyg, ända tills ett litet barn utbrister: -"Men han har ju ingenting på sig!" Det började viskas om vad barnet sagt och tillslut började allt folket ropa: -"Han har ju ingenting på sig!". Det började krypa i kejsaren men han höll god min och slutförde sin uppvisning av de obefintliga kläderna. Denna bok används ofta för att symbolisera hur människor lätt anpassar sig till gruppen, även om det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel.

Du kan läsa sagan Här!  Vad tycker Du om den?
Det har även gjorts en tecknad version av berättelsen. Filmen finns att köpa här för 10 kr.


Kejsarens nya kläder har berättats i många olika versioner och sammanhang, här ser vi Robert Gustavsson berätta sagan i det gamla barnprogrammet Felix och Fenix. Kommer ni ihåg det här?



"Sina brister talar man inte gärna om - det gör nog andra." - H.C Andersen

1 kommentar:

  1. Hehe den berättelsen är klockren! För barn gör verkligen så och säger som det är och hur dom tycker och tänker. En rolig och bra barn berättelse. // Josefin L.. :)

    SvaraRadera